Aurora Live

Norrskenet har begrundats och studerats i detalj här i Lappland – under drygt 100 år av expeditioner, teknisk utveckling och internationellt samarbete. Det har resulterat i en mängd mätinstrument, både i rymden och här på jorden, som förser oss med information om norrsken dygnet runt. Här vill vi guida dig genom några av dessa mättekniker, så att du bättre kan planera din egen norrskensupplevelse och få en större förståelse om vad som faktiskt pågår över våra huvuden. Nu finns vår egna all sky kamera på plats för live bilder över Torneträsk.

Abisko AURORA skycam

Vi är glada över att vara en del av världens största och mest avancerade Aurora Live och Alert system som satts upp av Canon och AURORA skycam. Två av kamerorna sitter vid fotograf Peter Rosén hus i Abisko och håller en stadig öga på den mest aktiva delen av vår nordliga atmosfär. Andra närliggande kameror finns i Narvik och Jukkasjärvi.

Ladda ner vår app och få tillgång till högkvalitativa live-bilder av norrsken från 17 kameror placerade på vackra platser i norra Sverige, Norge och Finland (snart även Island och Kanada). Förutom bilder får du tillgång  norrskensprognoser, Kp-simulator, väderprognoser live och push-meddelanden i telefonen när norrskenet ”ses” av kamerorna. Detta är den första typen av system som ger dig tillgång till live bilder från kameror med GPS kodade platser och som har en automatisk analys och detektionssystem för norrsken. Kamerorna visar högkvalitativa bilder och bevakar norrskenet åt dig dygnet runt.

Om du deltar i någon av våra norrskensfotokurser kommer vi naturligtvis ha appen online för att öka din chans att se norrsken.

Bilden nedan är ett exempel från AURORA skycam och uppdateras var femtonde minut. Så fort solen går ner är det dags att hålla utkik! All kamerautrustning är sponsrad av Canon.

Abisko norr. Bilderna är tagna med Canon 60D, 14:2.8L USM. AURORA skycam ger oss möjligheten att visa bilderna i realtid.

Abisko väst. Bilderna är tagna med Canon 5D Mark II, 24:2.8 USM. AURORA skycam ger oss möjligheten att visa bilderna i realtid.

Brändön, Luleå. Bilderna är tagna med Canon och 24:2.8. AURORA skycam ger oss möjligheten att visa bilderna i realtid.

Jukkasjärvi. Bilderna är tagna med Canon 700D, EF-S 24mm:2.8. AURORA skycam ger oss möjligheten att visa bilderna i realtid.

Och nu ut i rymden

Den här bilden visar Norrskensovalen utifrån den senaste satellitdatan från NOAA-POES. Dessa satelliter samlar in information om energier i atmosfären och ger en uppskattning om plats, utbredning och intensitet för Aurora Borealis. Den uppdateras var 10 minut och ger dig därmed en fingervisning om möjligheterna att uppleva norrsken på en viss plats, vid den senaste tidpunkt som satelliten passerade. Ju kraftigare energier som satelliten registrerar, desto rödare är Norrskensovalen, vilket ökar sannolikheten för att norrskenet blir synligt för oss.


www.spaceweather.com
www.nasa.gov

Observera n-faktorn, till vänster i bild, som visar hur tillförlitlig datan är. Den baseras på satelliternas kapacitet, alltså mängd insamlad data. Ju lägre värde (helst långt under 2.0), desto korrektare bild. Invänta nästa uppdatering och se hur Norrskensovalen förändras.

Vidare till mätning av jordens magnetosfär

Den sista pusselbiten hämtar vi från Institutet för rymdfysik i Kiruna och deras magnetometrar. Klicka på länken så ser du magnetogrammet för dagens data. Här visas aktiviteten i magnetosfären ovanför Kiruna. När högenergipartiklar från solen fångas upp av magnetosfären och sedan färdas längs fältlinjerna så ökar aktiviteten, vilket resulterar i norrsken. Börjar kurvan svänga upp och ner i magnetogrammet, ja då är det något på gång i atmosfären ovanför Kiruna och dags att bege sig ut för att se norrskenet!

IRF magnetogram

Så kan du skåda norrsken hemifrån!

Först av allt, kolla in den senaste uppdateringen av Norrskensovalen, och tillförlitligheten hos datan (n-faktorn). Hur intensiv är aktiviteten, alltså hur röd är ovalen? Därefter, titta på rådatan från Kiruna: Registrerar instrumenten någonting över Kiruna? Till sist, om allt tyder på att det blir show time: Kolla in Peter Roséns norrskenskamera. Förhoppningsvis har din uppskattning placerat dig på första parkett inför en fantastisk uppvisning!